Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen (2019-2020)
Ett samarbete mellan Glasrikets Skatter, Kulturparken Småland och SydostLeader!
Erika Lagerbielke är en av Sveriges mest välkända formgivare, och utställningen visade hennes konstnärliga gärning från 80-talets början till idag. Utställningen är retrospektiv där unikt material ger nya perspektiv på kända designföremål.
Erika Lagerbielke är formgivaren som bjuder på upplevelser för alla sinnen. I utställningen delar hon med sig av sin designprocess och sin personliga berättelse om hur saker och ting blir till, från embryo till verklighet och vad som sker längs den långa och krokiga vägen från skiss till färdig produkt. Det är också en utställning om en formgivares oförtröttliga nyfikenhet inför glasets möjligheter. Erika jobbar med en precision som inte lämnar någonting åt slumpen. Allt är noga avvägt där handen och tanken är två sidor av samma mynt. Hennes formgivning har genom åren satt sina spår och gett avtryck ute i världen. Vi är många som har en relation till den numera folkkära glasservisen Intermezzo med sin gåtfulla droppe eller den krispiga och eleganta kollektionen Difference. Det är däremot inte alla som är bekanta med Biskopskräklan för Växjö stift, Bröllopservisen eller det spännande återbruksprojektet med Ryds bilglas.
Utställningen visar upp spännvidden mellan bruksföremål och konstföremål, massproduktion och det unika. Den omfångsrika sammanställningen över flera decenniers arbete visar att form är ett uttryck för sin tid och dess villkor. Den innovativa gastronomin och nya måltidstrender skapar förändrade behov. Erika Lagerbielke är uppmärksammad för sitt arbete med sensoriken – hur smak- och doft i hög grad påverkas av föremålets form och vad vi upplever med våra sinnen.
Ett annat framträdande kännetecken är hennes kärlek till den blå färgen. Blått är den harmoniska och lugna kulören som associeras med himlen och vattnet. I formsammanhang upplevs den som lekfull och kreativ. Återkommande former som droppen eller kupan är en strävan efter det optimala, ett ständigt sökande efter uttryck som ligger nära henne själv.
Ett stort tack till Kulturparken Småland, Växjö, som med ett öppet sinne har gjort det möjligt för Glasrikets Skatter att få låna och visa denna unika utställning i Orrefors Museum. Inget av detta skulle ha varit möjlig utan Lennart, Gunnel, Christina, Nicolas och Björn samt alla dedikerade personer som brinner för att bevara och tillgängliggöra Orrefors samlingar. Glasrikets Skatter vill även rikta ett extra varmt tack till utställningsproducent Christina Lavett och ”Järngänget” under ledning av Bror Björk. Er hjälp har varit ovärderlig. Utställningen har möjliggjorts med projektstöd från SydostLeader.